Voorstellen team GGD Castricum

ingevoerd op 01-03-2019

Via deze weg willen wij, het team van de GGD locatie in Castricum, ons graag aan u voorstellen. Ons team bestaat uit Ivana Hafner (jeugdarts), Jolien de Vries (jeugdverpleegkundige) en Inge Hartjes (doktersassistente). Vanuit de GGD zijn wij verbonden aan de basisscholen in Limmen en Akersloot. Elk schooljaar nodigen wij kinderen en hun ouders/verzorgers uit voor een periodiek gezondheidsonderzoek (PGO).

Dit schooljaar worden de kinderen die geboren zijn in 2012 met hun ouder(s)/verzorgers uitgenodigd door de jeugdarts. Bij de uitnodiging ontvangen jullie vragenlijsten. Hierin worden vragen gesteld over de gezondheid, het welzijn, de leefstijl en de leefomgeving van uw kind. Uw kind gaat eerst naar de doktersassistente, zij meet lengte en gewicht. Ook onderzoekt de doktersassistente of uw kind goed hoort en ziet. Daarna gaat u naar de jeugdarts om de resultaten te bespreken en om zo nodig lichamelijk onderzoek uit te voeren. Er worden geen vaccinaties gegeven.

Soms vindt dit gesprek plaats op school, soms op de GGD locatie. In de uitnodiging staat hoe laat en waar jullie worden verwacht. We verzoeken jullie op tijd te komen. Dan is er voldoende tijd om met u en uw kind te praten en kunnen jullie vragen stellen.

De kinderen geboren in 2007 en 2008 krijgen een uitnodiging om bij de jeugdverpleegkundige te komen met hun ouder(s)/verzorgers. Bij deze uitnodiging ontvangen jullie vragenlijsten waarin vragen worden gesteld over de lichamelijke groei en ontwikkeling, gezondheid, opvoeding, gedrag en sociale contacten van uw kind. Uw kind wordt door de doktersassistente op school gemeten en gewogen en er wordt onderzocht of hij/zij goed ziet. In het consult met de jeugdverpleegkundige dat daarna plaatsvindt, worden de resultaten besproken. Het gesprek vindt plaats op school of op een GGD locatie. In de uitnodiging vindt u de precieze tijd en locatie voor het gesprek. Kom op tijd, zodat er ruimte is om te praten met elkaar en om vragen te kunnen stellen.

Let op: het is geen lichamelijk onderzoek en er worden geen vaccinaties gegeven.

Tijdens de gesprekken vragen de arts en verpleegkundige toestemming om gezondheidsgegevens die van belang zijn voor school, met de school te mogen delen.

Naast de periodieke gezondheidsonderzoeken, zijn wij bereikbaar voor verschillende onderwerpen, zoals vragen over gezondheid, groei, opgroeien en opvoeding, zindelijkheid, hoofdluis, voeding, vaccinaties of over hulp als er thuis problemen zijn. Als ouder/verzorger kun je vragen of zorgen hebben over het opvoeden of de ontwikkeling van je kind. Daarvoor is opvoedadviseur Ellen Labree aanwezig in de regio. Zij kan laagdrempelig met u in gesprek gaan en kortdurende begeleiding bieden. Daarnaast worden er regelmatig opvoedcursussen, lezingen en workshops georganiseerd vanuit de GGD Hollands Noorden. Meer informatie hierover is te vinden op onze website www.ggdhollandsnoorden.nl (kopje ‘Cursussen’).

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? U kunt contact opnemen via het algemene telefoonnummer 088-0100555 of de website bezoeken: www.ggdhollandsnoorden.nl.

Als er vragen zijn dan horen wij dit graag!

Inge Hartjes, Jolien de Vries en Ivana Hafner.

GGD GGD