Schoenendoosactie 2022, lever ze in!

Onlangs ben ik in alle klassen langs geweest om te vertellen over de Schoenendoosactie. Ik heb de kinderen verteld dat er op de wereld ook kinderen zijn die bijna niets of niets hebben en dat deze kinderen enorm blij zullen zijn als ze een cadeau krijgen in de vorm van een versierde schoenendoos met allerlei leuke, nuttige en belangrijke spullen erin. Zo’n mooi versierde schoenendoos vol met spullen van iemand die zie niet kennen, geeft de kinderen in een kwetsbare situatie een warm en speciaal gevoel. Het geeft ze hoop en toekomst. De kinderen konden heel goed aangeven wat deze kinderen nodig hebben: schriften, pennen, potloden en andere spullen voor op school; zeep, tandenborstel en tandpasta om zichzelf goed te kunnen verzorgen; speelgoed zoals een balletje, springtouw of muziekinstrument om plezier te maken, en natuurlijk ook een knuffel. Ook voor onze kinderen is de Schoenendoosactie impactvol. Ze leren wat het is om tijd, bezit en liefde te delen met een kind ver weg. Soms geven ze iets van zichzelf weg wat van waarde is: dat kan een beetje pijn doen, maar het is ook bijzonder. Door de actie gaan ze nadenken over thema’s zoals eerlijk delen, duurzaamheid en geven om elkaar. De kinderen reageerden heel enthousiast en hopelijk hebben ze jullie gevraagd of ze ook mee mogen doen.

De actie houdt in dat kinderen een schoenendoos versieren en vullen met allerlei spullen (schoolspullen, verzorgingsproducten en speelgoed) voor een kind in een arm land of vluchtelingenkamp. In de schoenendoos kunnen ze ook een boodschap stoppen waarin ze  iets over zichzelf vertellen zoals een foto van zichzelf, een tekening van wat ze leuk vinden of een foto van hun huis of huisdier. Als ze er iets bij willen schrijven kan dat het beste in het Engels. De schoenendozen gaan dit jaar onder andere naar Moldavië, Bulgarije, Roemenië, Bosnië en Herzegovina, Togo, Sierra Leone en de vluchtelingenkampen in Griekenland.

De schoenendozen kunnen worden ingeleverd op school in het kantoor van juf Anne-Roos, op mijn huisadres Startingerweg 28b of in het parochiecentrum van de Sint Jacobuskerk (elke vrijdag tussen 9 en 10 uur). De dozen en spullen kunnen ook elke dag tussen 9.00 en 16.00 uur worden neergezet in de Mariakapel van kerk (linker toegangsdeur ingang Julianaweg) Ook losse spullen die in een schoenendoos passen, kun je hier neerzetten. De schoenendozen kunnen ingeleverd worden tot en met vrijdag 11 november. Vorig jaar zijn er in Akersloot bijna 100 schoenendozen ingeleverd! Wat zou het mooi zijn als we samen dit jaar de 100 kunnen halen.

De schoenendoos:

Vul je schoenendoos in elk geval met:

4 schriften, 3 pennen, gum/gom, puntenslijper, set kleurpotloden, 3 potloden, knuffel, stuk zeep, tandenborstel, tandpasta.

Daarnaast kan je de doos aanvullen met:

Speelgoed: pop, auto, jojo, kleurboek, springtouw, knikkers (vanaf 5 jaar), bal, muziekinstrument, domino, puzzel.

Praktische spullen: linnen draagtas, slippers, pet, kledingstuk, sokken, kunststof beker.

Verzorgingsartikelen: haarspulletjes, toilettasje, sieraden.

Schoolspullen: schrijfblok, liniaal, etui.

Stop dit er NIET in:

Snoep of ander eten, artikelen met batterijen, artikelen met agressieve afbeeldingen, oorlogsspeelgoed, artikelen die snel uitdrogen (zoals stiften, klei, lijm en verf), varkensknuffel, deodorant, ballonnen, vloeibare producten zoals bellenblaas en shampoo i.v.m. lekken.

 

Mocht je nog vragen hebben, kun je me bellen op 0624188867 of kijk op de website: https://schoenendoosactie.nl/veelgestelde-vragen/

 

Vriendelijke groeten

Daniël de Jong

 

update update